sâmbătă, 1 aprilie 2017

Stima de sine, un moft sau o stare?!

Stima de sine constituie o valoare umană fragilă şi schimbătoare. Ea creşte de fiecare dată când ne străduim să ne respectăm standardele şi scade atunci când nu reuşim să atingem respectivele standarde.
Aşa încât, pe parcursul vieţii, este posibil să cunoaştem valori foarte înalte ale stimei de sine, dar şi foarte scăzute…
Stima de sine se conturează, conform literaturii de specialitate, din patru componente principale:
¤ sentimentul de siguranţă
¤ cunoaşterea de sine
¤ sentimentul de apartenenţă (la o familie, la un grup, la o categorie socio-profesională etc.)
¤ sentimentul de competenţă.
Adesea, stima de sine este percepută ca o dezvoltare psihodinamică; alteori este percepută ca fiind un comportament; nu în ultimul rând, stima de sine poate fi privită şi ca o stare psihologică. Tocmai din cauza acestor dimensiuni variate, stima de sine este dificil de definit. Iată, de exmplu, conform dr. Nathaniel Branden, psiholog umanist (autorul lucrării „The Benefits and Hazard of the Philosophy of Ayn Rand: A Personal Statement”), stima de sine este „capacitatea de a înfrunta dificultăţile fundamentale ale vieţii, fără a pierde speranţa”.
Este clar însă că o stimă de sine crescută favorizează dezvoltarea potenţialului uman. Fiecare dintre noi – şi este normal să se întâmple astfel! – se străduieşte să-şi materializeze aspiraţiile, să se dezvolte, să progreseze. Când stima de sine este ridicată, individul nu încetează să creadă că merită să reuşească şi nu precupeţeşte niciun efort înspre atingerea scopului său. Este vorba, în fond, despre o atitudine care atrage succesul, care confirmă încrederea. Când stima de sine este scăzută, persoana riscă să-şi abandoneze proiectele din cauza lipsei de tenacitate, fiindcă ea nu posedă suficientă forţă pentru a atinge reuşita. Iar lipsa de perseverenţă este adesea responsabilă de eşecuri şi duce la lipsă de încredere. O astfel de persoană se mulţumeşte cu puţin, nu se străduieşte, nu-şi face planuri: trăieşte „de azi, pe mâine”, cum s-ar spune.
Iată și câteva metode și tehnici de îmbunătățire a stimei de sine:
Tehnica în 10 minute
Persoanele cu stimă de sine scăzută nu își acordă suficient timp și spațiu. Găsiți-vă, așadar, în fiecare zi 10 minute pentru a fi numai cu voi înșivă, fără a face nimic. Unele persoane găsesc relaxant momentul când își închid ochii și-și imaginează un peisaj de țară sau imaginea și sunetul valurilor care se lovesc ușor de mal. În timpul acestor 10 minute, încercați să vă simțiți liniștiți și fericiți. Bucurați-vă de aceste momente. Sunt ale dumneavoastră și numai ale dumneavoastră.
Concentrați-vă pe partea pozitivă
De obicei, devenim nefericiți deoarece ne gândim în permanență la greșelile pe care le-am făcut. Dar ne putem îmbunătăți stima de sine dacă putem să învățăm din greșelile anterioare. 
Scrieți despre lucrurile care au mers bine. Nu este nevoie să scrieți despre lucrurile care nu au mers bine – ele de obicei nu se uită și vă încearcă din greu. În schimb, lucrurile care au mers bine ar putea fi uitate, dacă nu sunt trecute pe hârtie. 

Deci, dacă ați avut o zi proastă, dacă ceva nu merge în relația cu partenerul de viață sau la locul de muncă, scrieți un raport despre lucrurile care au mers bine, nu despre ce a mers rău. Rezultatele vor fi surprinzătoare și vi se va îmbunătăți și stima de sine.

Scrieți 50 de lucruri care vă plac la dumneavoastră
Dacă aveți o stimă de sine foarte scăzută, ar putea dura săptămâni până să vedeți o schimbare. Important este să perseverați. 
– Puteți să vă notați trăsăturile personale;

– Puteți include și trăsăturile fizice;

– Puteți scrie și despre lucrurile pe care le faceți. De exemplu, faptul că ajutați persoane nevoiașe chiar și când sunteți în criză de bani sau că ajutați o persoană în vârstă într-un supermarket, chiar dacă vă grăbiți să terminați mai repede cumpărăturile. 

După ce ați notat cele 50 de trăsături, țineți lista la vedere. Partea cea mai grea urmează după ce ați făcut asta...

  • „Când eşti diferit, uneori nu poţi vedea milioanele de oameni care te acceptă aşa cum eşti. Observi doar persoana care nu te acceptă” ~ Jodi Picoult


      • Sursa:
      http://www.newstm.ro/actualitate/recuperarea-stimei-de-sine-o-terapie-adecvata-pentru-suflet/