miercuri, 5 octombrie 2016

Toamna se numără neuronii...

Nu știu dacă știți, toamna și primăvara, persoanele cu afecțiuni psihice grave, din nefericire, se resimt total... Atunci, bietele de ele, brusc și dintr-o dată, prezintă un comportament iritabil și deranjant pentru cei din jur, inventând conflicte și dușmani ascunși, etc, etc. 
Dacă sesizați în imediata dvs apropiere o asemenea persoană, dacă vă exasperează cu telefoanele și cu poveștile sale fabricate și pline de fantasme, vă recomand cu toată încrederea să apelați Serviciul de Urgență 112, nu contează culoarea ambulanței, important este să o chemați...
::P 
IIluminații e de vină! Zic...

Ce vreau să vă mai spun. Dacă, întâmplător, faceți front comun cu o astfel de persoană și-I dați ocazia de a vă prezenta aceste povești fantastice, voi, devenind cu această ocazia părtași la mizeriile făcute de domnia sa, atunci, puteți să vă urcați cu încredere în ambulanța, ce o să vă ducă pe aripi de vânt, alături de această persoană sinistră, complet sărită de pe fix, tulburată, complexată și fără o viață sexuală satisfăcătoare, că tare vă mai potriviți... (^^^)
Am pus fotografia unei ambulanțe, necolorate, propun să-și aleagă fiecare ce culoare vrea: roșie, roz, neagră... :) Că așa-i la modă, acum. 
De când cu isteria asta cu ambulanța neagră și roz, jur că mi-e frică să apelez serviciul de urgență. Totuși, dacă sun, ceva creier aveți de dat sau poate bun simț, unora care nu au, poate și le-au pierdut?! Numai întreb... Are, cumva, de donat careva?! Nu cer ptr mine, nuuuu, am suficient dar nu de dat. Ofer recompensă!
Un om de bine... :)
Notă: 
Persoana în cauză, poate, are această afecțiune: Tulburarea afectivă bipolară, cunoscută în trecut și ca psihoza maniaco-depresivă sau psihoza periodică reprezintă o tulburare mintală ce constă în modificarea anormală și de lunga durată a dispoziției afective, energiei și abilității de funcționare a unei persoane. Astfel, apare succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Spre deosebire de variațiile de zi de zi ale stării afective ale unei persoane normale de-a lungul vieții, simptomele acestei boli sunt mult mai severe. O forma mai ușoară se numește ciclotimie.
Simptomele bolii
Se caracterizează prin repetarea acceselor de depresie (care iau o forma ”clasică”) sau de exaltare patologică (accese maniace). În limbajul curent, cuvântul ”maniac” este utilizat pentru a desemna o persoană ordonată, scrupuloasă și dependentă de obișnuințe mărunte, puțin ridicole. În psihiatrie, dispoziția unei persoane maniace se degradează în sensul unei exaltări bolnave. Complet în largul său în societate, maniacul devine familiar cu toată lumea și nu mai respectă regulile obișnuite ale bunei purtări. Poate face numeroase cumpărături, adesea inutile și negândite, până în punctul de a ajunge la dificultăți financiare. Maniacul este hiperactiv și nu poate sta prea mult într-un loc, nu suportă să nu aibă nimic de făcut și își fixează mai multe proiecte, fără a putea să le ducă la bun sfârșit.
Un anumit număr de semne fizice sunt, de asemenea, prezente: diminuarea duratei somnului, pierderea apetitului, antrenând o pierdere în greutate, oboseală, care apar mai târziu. Ca și în cazul depresiei, un acces maniacal netratat poate evolua spontan către vindecare la capătul mai multor luni. Dar consecințele profesionale, familiale și sociale ale acestui tip de criză sunt unele care impun un tratament rapid.
The end... :)


 cu stimă, Psihiatrul Vesel