duminică, 8 octombrie 2017

Povestea unei crime...

Acum  aproape un an, mai precis în data de 8 noiembrie 2016, un om, pe care-l cunoșteam de peste 22 ani, a fost ucis de o domnișoară cu care avea o relație amoroasă. Trist...
Într-o perioadă am fost buni amici, apoi ne-am luat cu viața și ne mai întâlneam, întâmplător, pe la evenimente, prin oraș, mereu în fugă, ba unul, ba celălalt... Timpul... 
Oare, acolo unde se duc cei plecați brusc din această lume este timp?! Ore întregi m-am gândit la el și la ce a determinat acest tragic sfârșit al lui... Putea să fie evitatată nenorocirea? Da! Cu siguranță! 
Alegerile noastre ne determină viața pentru că suntem suma alegerilor noastre. Oamenii pe care-i alegem să ne stea alături, cercul social, obiceiurile pe care le avem, toate acestea ne pot duce către un astfel de deznodământ. Ei, Doamne, Doamne, de-ar sti omul ce-ar pati dinainte s-ar pazi. 
Cea care a ridicat cuțitul asupra lui Dan avea, probabil, o predispoziție majoră spre agresiunea fizică. Era modalitatea ei de a gestiona conflictele, probabil, presupun, fata având în familia de proveniență astfel de modele... Ea a făcut un copy-paste al unei atitudini văzute frecvent în familia ei,  acolo unde partenerii, bănuiesc,  se certau și agresau în fel și chip. Dialogul, comunicarea și respectul reciproc fiind niște concepte necunoscute... Toleranță scăzută la frustrare și educația precară, posibilul abuz fizic suferit în copilărie și adoleșcență sunt iarăși factori care pot sta la baza unui comportament deviant ce a transformant-o în criminal cu sânge rece. 
„Unii indivizi decid sa comita o crima si planifica în avans fiecare pas, pentru a creste sansele de reusita si a reduce riscurile; acesti indivizi sunt cei care fac o alegere clara a actiunilor lor; Altii, comit crima din impuls, furie, teama. Pentru altii, crima este un stil de viata care le ofera mari recompense, admiratie si exaltare...” 
În acest caz, crima a fost săvârșită din impuls, furie și frică! Frica de abandon și frica de a se întoarce la sărăcie, probabil, au dus la această situație de criză, greu de gestionat de către o adoleșcentă cu un comportament deviant, având în vedere istoricul ei de viață... Faptul că ea a ales să fugă de acasă și să trăiască cu un bărbat cu mult mai în vârstă decât ea, spune multe despre relația defectoasă dintre copilă și tatal ei biologic, care, probabil că a abandonat-o sau a determinat-o să plece de acasă din cauza unui comportament agresiv repetat și îndreptat spre ea sau alți membrii ai familiei. „Crima este un raspuns la un factor traumatizant pe care nu il mai pot tolera. In cazul adolescentilor imaturi si narcisisti, apare obsesia. Deprivati de dragoste sau recunostinta, se simt justificati sa foloseasca violența. Copiii neglijati sau abuzati sunt mai predispusi comiterii de crime pe parcursul vietii. In mod similar, abuzul sexual in copilarie duce, de multe ori, la transformarea victimei in agresor odata cu atingerea pragului de adult. Neglijarea si abuzarea copiilor persista de multe ori de-a lungul multor generatii; astfel, ciclul de abuzuri, sociopatie si crime se repeta.”

Oamenii se nasc infractori din cauza genelor sau devin infractori în urma circumstanţelor şi a educaţiei din copilărie? 

Aș vrea să punctez faptul că un comportament criminal nu are loc întîmplător în spaţiu şi timp: pot fi identificate şi spaţii de mare risc. Într-un mod similar există indivizi de mare risc; stilul de viaţă este conceput ca influenţînd expunerea la timpi, spaţii şi persoane. De aceea, conform abordării situaţionale, infractorii sunt, într-o oarecare măsură, raţionali în planificarea şi executarea actului. 
Femeile criminal nu au un nivel bun empatic; prin urmare, ele nu prezintă acea capacitate care să le permită comunicarea implicită cu celălalt, rezolvarea situaţiilor conflictuale printr-un stil integrativ de negociere...

Ceea ce a mai determinat și favorizat actul criminal este: 

- Structura sa psihotică;

- Structura nevrotică;

- Stimulul, contextul, care a favorizat trecerea la act

„Iubirea nu a ucis niciodată. Numai oamenii ucid în numele ei.” Liviu Rebreanu


Notă: Tânăra care l-a ucis pe omul de afaceri Dan Ardelean a fost condamnată la 11 ani de închisoare. Bărbatul în vârstă de 48 ani a fost înjunghiat, pe 8 noiembrie 2016, cu mai multe lovituri de cuțit de către tânăra sa iubită, o fată de 18 ani. 
Cristina Răceanu a fost trimisă în judecată, iar magistrații Tribunalului Timiș au condamnat-o la unsprezece ani de închisoare cu executare. În plus, tânăra va trebui să plătească familiei victimei daune morale de 100 mii euro și peste 3000 lei cheltuieli de judecată către stat. Sentința a fost însoțită de interzicerea unor drepturi, dar și de decizia de a i se preleva acesteia probe biologice pentru introducerea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.