miercuri, 27 septembrie 2017

În gura logopedului...

Din punct de vedere etimologic, termenul de LOGOPEDIE desemnează știința care se ocupă cu educarea (paidea) vorbirii (logos - cuvant). 
Dacă este însă să privim mai îndeaproape acest domeniu, vom sesiza că noi nu folosim doar un limbaj verbal, articulat, scris si citit, ci și un limbaj nonverbal - pe care, la rândul sau îl putem "împărți" în limbaj scris, limbaj mimico-gestual, ci chiar și matematica (exercitiile de calcul) reprezintă o formă de limbaj. 
Pentru o integrare armonioasa în societate, omul are nevoie de dezvoltarea tuturor "fațetelor" limbajului, tulburarea oricărui aspect influențând adaptarea individului la mediu. 
Tulburarile de limbaj au fost asociate în trecut deficientei mintale; cu alte cuvinte, un individ (copil sau adult) care avea dificultati în a pronunța anumite sunete, pentru care citit-scrisul reprezentă o problemă sau care se bâlbâia era catalogat ca fiind retardat intelectual. Aceasta teorie a fost infirmata de studiile în domeniu și pe masură ce logopedia a progresat ca știința. S-a dovedit astfel ca un copil care scrie și citește cu dificultate suferă de dislexo-disgrafie si prin terapie se poate recupera. S-a constatat ca balbismul se poate educa prin exercitii specifice, la fel și pronunția sunetelor deficitare. De multe ori handicapul de intelect este însoțit de tulburări de limbaj scris, citit, socotit sau verbal, iar când apar pe un asemenea fond aceste tulburări sunt mai grave și mai extinse - dar nu orice persoana ce manifesta aceste tulburări este deficientă mintal! 
Scrierea de miercuri...
De câteva zile asist la un adevărat linșaj mediatic la adresa unui psihopedagog care lucrează pe post de logoped. Doamna psihopedagog, titulara unei școli speciale, a fost numită în funcția de inspector general în cadrul Inspectoratului Școlar Arad, din nefericire pentru ea. 
După cum știm cu toții, de când lumea și pământul, în posturile de inspectori și directori școlari sunt numiți  oameni pe considerente politice, apoi pe competențe. Competențe pe care un om cu o experiență de peste 20 de ani, în mod normal, le-a dobândit, deci, acel om ar trebui să fie pregătit pentru orice funcție. De ce nu, chiar cea de inspector  școlar general! 
Calitățile de manager le dobândești în cadrul unor formări speciale, mai trebuie să ai har, stofă de manager și de lider, nicidecum stofă de șef,  să ai o atitudine de lider. Acum, după cum bine știu, cei care au lucrat sau încă lucrează într-o  instituție școlară sau într-un sistem de învățâmânt, imaginea contează! Imaginea contează foarte mult în ochii oamenilor, ea fiind cartea de vizită a unui cadru didactic. 
De cele mai multe ori o imagine mai stridentă, considerată vulgară, îndrăzneață sau prea sexi, poate dăuna statutului tău de specialist sau cadru didactic. Oamenii te anulează și nu se mai uită la ce se ascunde dincolo de haine sau machiaj, dacă mai ești și iubita unui bărbat cu putere politică, ți-ai semnat condamnarea la moarte! Nu mai valorezi nimic! Ei vor vedea doar ce-i nasol, din punctul lor de vedere, vor dori să vadă că ești un om nasol și nu vor mai aprecia competențele tale pentru că ei nu vor dori să le recunoască. 
Linșajul mediatic și pe rețeaua de socializare FB a ajuns într-un zonă atât de mizerabilă, încât, discuțiile au alunecat într-o zonă mocirloasă, aș spune într-o zonă de mahala, o zonă care pute puternic a prostie. Nu știu, cum să ilustrez în cuvinte, cât de cât decente,  ce mi-a fost dat să citesc... 
Toate bune și frumoase, nu vă place de tanti aia, pe care nu o cunoașteți dar presupuneți că-i curvă pentru că se îmbracă prea strident! O femeie dacă știe să se îmbrace, nu contează că-i curvă sub acoperire, contează  doar că se îmbracă decent și elegant. 
Okay, aia-i curvă, botoxată, o arde cu fratele lu' fratele, însă, am și io o întrebare-întrebătoare: Logopezii ce v-au făcut?! Ce?! Poftim? 
Știți, cumva, cu ce se mănâncă meseria asta, mânca-v-aș limba voastră, de mâncați căcat la adresa lor, băi inteligenților?! Știți?! Mă gândesc că nu! Dacă știați, tăceați dracu din gură și nu aruncați glume proaste de genul:„Știam eu că logopezii lucrează cu gura!”- comentariu făcut de o stimată doamnă pe pagina unui amic, individa fiind aplaudată la scenă deschisă de tot felul de personaje triste, care se consideră, inteligente, stilate și decente! Sictir!
Mda, o asemenea atitudine pe o pagină publică arată natura umană, extrem de mizerabilă, a unora care consideră că au dreptul să-și bată joc de o meserie doar pentru că nu le place de cineva, despre care presupun ei-ele că-i o persoană de consum. 
Mă întreb așa ca omul, defect profesional, oare, oamenii ăștia care scriu, fără să gândească, tot felul de inepții la adresa unui om, înfierând o meserie și ducând-o în derizoriu, chiar în sfera prostituției, oare, ce IQ au? În mod sigur este mai mic decât numărul lor la papuc! Sper că trăiesc, totuși, pe picior mare. Poate așa au șanse ca IQ-ul lor să fie unul superior, altfel, cu toată stima, le comunic că el este mai mic decât prevede legea! 
Logopezii lucrează cu gura dar își mai folosesc  şi creierul! Sper că și voi, deși... 
„Cea mai înaltă treaptă a inteligenţei omeneşti este capacitatea de a observa fără să judeci.”