miercuri, 21 martie 2018

Slalom printre Oameni si Dumnezei...

De o vreme, fac slalom printre Oameni și Dumnezei, pentru că acest FB a devenit o tribună a celor care se cred niște zei, oamenii, din păcate, au tot mai puțin loc, atât în lumea reală cât și cea virtuală... Înoți printre vedete, fanii lor, filosofi ratați deveniți DJ cu pretenții de oameni care fac presă, radio și televiziune, trepăduși ce scriu la comandă, scriitori de geniu, nevăzuți de nimeni, idioți ajunși în vizorul publicului, acei „influnceri” care spală pe creier toate Oile Domnului.
Există invidizi, neasumaţi, trişti şi cumplit de singuri, chiar și atunci când au un partener, mereu repetenţi în relaţiile cu prietenii, cunoştinţele, părinţii, partenerele şi copiii lor, transformă orice discuţie, în care nu li se dă dreptate, într-un război total, ei cheamând în ajutor pe toată lumea, spălată pe creier, mereu de acord cu ei şi cu tot ceea ce spun şi fac...
Toți oamenii care au făcut parte din viața lor au fost de vină pentru problemele de viaţă cu care s-au confruntat, mai puţin ei. Critică pe alţii, acuză pe alţii, se erijează în cei care deţin adevărul absolut, însă, mereu uită, faptul că, ei sunt doar nişte oameni supuşi greşelilor, subiectivismului și derapajelor comportamentale. Uneori, indivizii derapează comportamental atât de grav încât, bieții de ei, ajung să se creadă nişte Zei, mai ales dacă au gustat cândva un pic din notorietate și li s-a urcat la cap asta. Ei bine, indivizii, fiind niște misogini siniștrii, mai au oroare de femeile, mult mai deștepte decât ei, femei cu atitudine, nu niște oi proaste, de aceea, acești „ zei” strâng în jurul lor o ceată de adoratoare triste, complexate și singure, mereu de acord cu ei, individe care tânjesc după atenția lor!
Atunci când Zeii au fost obișnuiți să li se dea mereu dreptate, să li se facă pe plac, să le se dea impresia că ei dețin adevărul absolut, au mari probleme cu ideea de a accepta și alte opinii decât ale lor. Deviază de la subiect și se axează doar pe ei, scornind verzi și uscate, inventând un fals conflict, de fapt, chiar ei îl crează. Se simt atacați, ofensați și jigniți, se declară victimele supreme! Au nevoie de expunere și de multă atenție. Se folosesc de toate tertipurile subliminale pentru a băga în conștiința oamenilor, faptul că cineva are ceva cu ei și îi cheamă în ajutor! Cer opinii dar apoi nu prea le convine ce li se spune, sincer și fără răutate, ei vor să li se dea mereu dreptate, să li se gâdile orgoliul exarcerbat. La construirea acestui orgoliu măreț, care transformă un ins simpatic într-un grandoman sinistru și penibil, au contribuit acei falși prieteni, adoratori, admiratori și alți demoni.
Zeul are un microfon, un blog și un grup, acolo își varsă frustrările, uneori prin vocea sau condeiul altora, pe care-i plătește, aceștia fiind angajații lui sau pe care-i șantajează sentimental sau profesional, ei fiind la mâna lui, din punct de vedere profesional sau dependenți de iubirea și atenția lui.
Mă critici? Ești dușmanul meu! Mă atenționezi? Ai ceva cu mine! Ești sincer? Ai o atitudine de SRI! Te pui cu mine, Zeus din Olimp? Lapidare! Zeii, căzuți demult din Cer, atacă întotdeauna în haită, ei au mereu nevoie de mila publică, aprobarea gloatei, a celor 40-50 de fani la fel de singuri și cu derapaje comportamentale ca și el, pe care i-au strâns cu chiu și vai, ei cred că au o voce puternică, impozantă, demnă să fie luată în seamă. Pentru că singuri nu pot, pun hienele la înaintare! Așa zei, așa adepți! Să te ferească Dumnezeu de furia sectanților acestor zei! Zeii o au mică!
Atâta timp cât nu te-ai înțeles cu părinții, pe care i-ai acuzat de toate relele, frații, care au fost în viziunea ta, mai ajutați decât tine, copilul cel mare, pe care l-ai abandonat peste 30 de ani, apoi te-ai trezit că ești la finalul acestei vieți și ți-ai adus aminte de el, te lauzi cu el pe Fb si pe blog, deși nu ai avut nici o contribuție la formarea și creșterea lui, nu uiți să o denigrezi, așa în trecere, pe mama copilului tău, care, în nemernicia ei, a avut toată contribuția necesară la formarea copilului cu care te lauzi tu. Copiii iartă dar Universul, nu! Ca un om fin și de lume, zeul se cuplează cu o admiratoare mai mică cu 30 de ani decât el, după o pauză de relații neasumate de peste 27 ani, timp în care a zburat ca un bondar printre flori.
Zeul, inițial în goana după reverii erotice cu o tipă tânără și frumoasă, orbită de imaginea unui om pe care îl idolatriza, nu si-a asumat relația. O lasă gravidă și este nevoit să oficializeze această relație, după cum a declarat, să o ia de nevastă, el devenind la 63 ani tatăl unui al doilea copil, căruia îi dă același prenume ca și cel al primului fiu, un fiu din viața căruia a lipsit total, dorind parcă să recupereze tot ce a pierdut timp de 30 ani cu primul. Alt derapaj comportamental și lipsă de logică! Să ai doi fii, la distanță de 30 ani unul de celălalt, să le pui același prenume, mie asta mi se pare o utopie, ca să nu spun o prostie crasă pentru un om cu studii de specialitate și pretenții de formator de opinii... Apăi, prima dată ne rezolvăm problemele din copilărie, problemele cu fostele neveste, iubite-amante, părinți, bunici, copil abandonat și abia apoi mai facem alt copil, probabil din egoism și disperare.
Tristețea este că dacă nu îți înveți lecțiile de viață ești condamnat să le repeți la nesfârșit, până atunci când le înveți! Dacă tot ai făcut un copil, așa la întâmplare, acum când ai ajuns în iarna vieții, acum când mai puțin și probabil mori, propun să te cam ocupi de el! Nu să stai să te cerți ca la piață pe Fb cu oamenii ptr că ție ți se pare că ei au ceva cu tine, bietul și necăjitul, viu ca formă de viață, însă, mort de multă vreme pe dinăuntru! Măcar să-ți lași amprenta pe cineva în această viață, în mod pozitiv! Dumnezeii se cred de neatins, ei dețin adevărul absolut, vor să te închini la ei, să-i admiri necondiționat! Dacă ai opinii pertinente, ei le duc în derizoriu și de declară eretic și persona non grata!
Oamenii știu că sunt vulnerabili, imperfecți, ei știu că au atât defecte, cât și calități... Ei sunt capabili să facă față părerilor sincere. Zeii au doar calități și toți sunt de vină pentru nefericirea și singurătatea lor, toți în afară de ei! Zeii nu ar exista fără gloata care le depune omagii la picioare, chiar dacă acești zei au o atitudine penibilă sau oricâte derapaje comportamentale ar avea aceștia...
Fără indivizii aceștia obsedați de personalitatea lor dominantă, zeii ar deveni niște oameni obișnuiți. Eu cred că nu le-ar strica o cădere din Cer! Poate așa se trezesc la realitate și mai învață că: „Nu toți cei care te laudă îți vor binele și nu toți cei care te critică sau sunt sinceri cu tine îți vor răul.”
„Dominaţia psihotică constituie singura probă de grandomanie.” Octavian Anuţa 

Foto: Răzvan Vitionescu


Fragment din Romanul: Oglinzi